A háború nyomában

Nehézségi szint:

Nehézségi szint-03

Ezúttal a délszláv háború nyomait követve fedezzük fel Bosznia-Hercegovinát. Számok, adatok, tények, helyszínek, események, fegyverek és történetek, mind-mind a háborúval kapcsolatban. Plusz 2 kedvenc városunk: Mostar és Szarajevó.

Ha érdekel a közelmúlt történelme, szeretnél többet tudni a délszláv háború okairól, lefolyásáról és mindezt egy jó kis motorostúrával egybekötve, vagy csak szimplán érdekel Bosznia, akkor tarts velünk!

Ráadásul erre a túrára, a párodat is nyugodtan hozhatod. Még akkor is, ha -annyira azért- nem rajong a motorozásért, mert az oda- és a hazautat leszámítva, nem lesznek jelentős napi távok. Viszont lesz bazársor, kéz- és aranyművesek utcája, sétáló utca, város nézés, finom ételek, török(ös) kávézások és rengeteg beszélgetés.

RÉSZVÉTELI DÍJ

elhelyezés
2 ágyas szobában

360 €

elhelyezés
1 ágyas szobában

460 €

részvételi díj
utasnak

280 €

Részvételi díj tartalmazza:

Részvételi díj nem tartalmazza:

címszavakban

Résztvevők:
Julien - Anita - Chyongcun 125 Adv
Duplabajusz - Yamaha géza 600
Tamás - Suzuki GSX 650F
Béci - Kata - Tenere
Joc - BMW
Szundibá - Kriszta - CRF1100
Zsolt - Yamaha FJR 1300 AE
Alien - Adrienn - BMW R1250 GSA
Shreky - Suzuki DL1000
Zs + R - Réka - R1250GS + F750GS
Jimi - Betti - Yamaha
Imre - Nincs motor megadva

Várólista:
Paddington Brown
Billy Gibbons
Kawa70
Balázs
Gáspár Zoli

a túra részletei

1.nap (Barcs-Mostar 410 km)

Nem húzzuk az időt, hiszen vár minket Mostar. (sőt, mi is várjuk már, hogy ott legyünk, hiszen 2020-ban nem volt rá lehetőségünk) A névsorolvasást és rövid eligazítást követően, egy gyors határátlépés, valamint az első 90 km megtétele után, Lipikben egy kávé/süti mellett elkezdjük a “történelemórát”. Pár perc erejéig megállunk, a hajdan volt magyar IFOR/SFOR tábor helyén majd a  Vrbas és a Neretva folyók völgyén haladva, érünk Mostarba. Este az Öreg-híd városában, kényelmesen sétálgatva, egy zseniális helyen, a városról, a háborúról, a híd pusztulásáról és újjászületéséről beszélgetve, egy kellemes vacsorával zárjuk a napot.

2. nap (Mostar-Szarajevó 250 km)

Reggeli után, irány Szarajevó! Mehetnénk röviden és egyszerűen is… na de minek, ha mehetünk hosszabban, élvezetesebben, egy jót motorozva?! 🙂 A nagy kereszt tövéből intünk búcsút Mostarnak, majd a Blidinje Nemzeti Parkon és Jablanica-n keresztül közelítünk Szarajevó felé. (A mai napig a Neretvába lógó, 3x felrobbantott vasúti híd, pont útba esik.) A főváros szélén megcsodáljuk a Bosna -Bosznia 3. legnagyobb folyójának- forrását, majd a belvárosi szállásunk elfoglalása után, gyalogosan ismerkedünk tovább Szarajevóval és a város háborús emlékeivel. A nap méltó befejezésére az egyik legjobb programot választjuk: egy jó sörgyári vacsorát. 😉

3. nap (Szarajevó-Szarajevó 85 km)

Az egész napot Szarajevóban -és a környékén- töltjük, így nem kell korán kelnünk. Viszont érdemes, mivel reggel egy teljesen más arcát mutatja a város. Megnézzük az egyik legnagyobb temetőt, felkeressük a 1984-es téli olimpia helyszíneit, az alagút múzeumban pedig megpróbáljuk elképzelni, hogy a város lakói, hogyan voltak képesek túlélni, a több mint 4 évig tartó ostromállapotot. Délután/este ismét gyalogos üzemmódra váltunk, mert Szarajevót nem elég látni, érezni is kell! És ha már a bosnyák fővárosban vagyunk, természetesen egy bosnyák étteremben, bosnyák ételekkel zárjuk a napot.

4. nap (Szarajevó-Divič 200 km)

Reggeli, kávé, kényelmes készülődés, semmi kapkodás. Viszont előre szólunk, nem lesz könnyű elhagyni ezt a várost, de sajnos muszáj lesz. A nap nagyobbik részét, kellemes motorozással töltjük és majd valamikor délután érkezünk meg a délszláv háború legborzalmasabb, legvéresebb történéseinek helyszínére, Srebrenicába. A mészárlás áldozatainak emlékműve, és a temető, még sokadszorra is döbbenetes látvány.

Utolsó szállásunk közvetlenül a Drina partján lesz, ahol szó szerint egy kőhajításnyira, a Drina sodorvonalában húzódik a szomszédos ország, Szerbia határa.

5. nap (Divič-Mohács 280 km)

Reggelit követően, megindulunk haza. Persze nem egyenesen és továbbra is csak jó motoros utakon haladva. Brčko-nál, egy búcsú kávé elfogyasztása után, átlépünk Horvátország területére, majd Vukováron -ami szintén fontos helyszíne volt a háborúnak- megnézünk egy haditechnikai eszközöket kiállító parkot. Terveink szerint 15 óra környékén Mohácsra érünk, ahol véget ér ez az 5 napos háborús kalandozás.

Lejárt

Várólista

Felhasználók a várólistán: 5

dátum

2021. június 25. - 29.
Expired!

Helyszín

Barcs

Szervező

1000 KANYAR
Mobil
+36 30 397 5750