A háború nyomában

Nehézségi szint:

Nehézségi szint-03

Ezen a minden szempontból különlegesnek számító túrán, a délszláv háború nyomait követve fedezzük fel Bosznia-Hercegovinát. Számok, adatok, tények, helyszínek, események, fegyverek, történetek, mind-mind a háborúval kapcsolatban.
Ha érdekel a közelmúlt történelme, szeretnél többet tudni a délszláv háború okairól, lefolyásáról és mindezt egy jó kis motorostúrával egybekötve, vagy csak szimplán érdekel a mesés és titokzatos Bosznia, akkor tarts velünk!
Ráadásul erre a túrára, a párodat is nyugodtan hozhatod. Még akkor is, ha -annyira azért- nem rajong a motorozásért, mert az oda- és a hazautat leszámítva, nem lesznek jelentős napi távok. Viszont lesz bazársor, kéz- és aranyművesek utcája, sétáló utca, város nézés, finom ételek, török(ös) kávézások és rengeteg beszélgetés. Ja, meg jó kis motorozások. 🙂

RÉSZVÉTELI DÍJ

elhelyezés
2 ágyas szobában

450 €

elhelyezés
1 ágyas szobában

570 €


UTASNAK

360 €

Részvételi díj tartalmazza:

Részvételi díj nem tartalmazza:

címszavakban

Résztvevők:
Gyurci - Africa Twin 1000
Tomi - Zsuzsanna - Honda AT
Tibi - Boglárka - BMW F850 GSA

Várólista:

túra részletei

1.nap | Barcs-Mostar (410km)

Nem húzzuk az időt, hiszen vár minket Mostar. Sőt, már mi is alig várjuk, hogy ott legyünk. 🙂 Gyors névsorolvasást és egy rövid eligazítást követően, neki is lódulunk az első 90 km-nek. Lipik nevű településen, egy finom kávé/süti mellett elkezdjük felidézni, Jugoszlávia háború előtti történelmét. Okucanit elhagyva, pár perc erejéig megállunk a hajdan volt magyar IFOR/SFOR tábor helyén, majd Bosznia területére belépve a Vrbas később pedig a Neretva folyók völgyén haladva, érünk Mostarba. Este az Öreg-híd városában, kényelmesen sétálgatva, egy zseniális helyen, a városról, a háborúról, a híd pusztulásáról és újjászületéséről beszélgetve, egy kellemes vacsorával zárjuk a napot.

2.nap | Mostar-Szarajevó (250km)

Reggeli után, irány a személyes kedvencünknek számító bosnyák főváros, Szarajevó! Mehetnénk röviden és egyszerűen… na de minek, ha mehetünk hosszabban, élvezetesebben, egy jót motorozva is?! 🙂 A nagy kereszt tövéből még vetünk egy utolsó pillantást Mostarra, majd a Blidinje Nemzeti Parkon és Jablanica-n keresztül közelítünk Szarajevó felé, útba ejtve a legendás, 3x felrobbantott vasúti hídat. (Vélhetően Bosznia legfinomabb burekjét sütik az emlékhely közvetlen szomszédságában. Kötelező!) 😉 Szarajevót elérve, sétálunk egyet a Bosna forrásánál -Bosznia 3. legnagyobb folyója- kialakított parkban, majd a belvárosi szállásunk elfoglalása után, gyalogosan ismerkedünk tovább, a mesés, ezer arcú várossal és annak háborús emlékeivel. Vacsorázni az óváros megkapó hangulatú, színes forgatagában fogunk.

3.nap | Szarajevó-Szarajevó (85km)

Az egész napot Szarajevóban -és a környékén- töltjük, így nem kell korán kelnünk. Viszont érdemes, mivel reggel egy teljesen más arcát mutatja a város. Megnézzük az egyik legnagyobb, megdöbbentő méretű temetőt, felkeressük a 1984-es téli olimpia helyszíneit, az alagút múzeumban pedig megpróbáljuk elképzelni, hogy a város lakói, hogyan voltak képesek túlélni, a több mint 4 évig tartó ostromállapotot. Délután/este ismét gyalogos üzemmódra váltunk, mert Szarajevót nem elég látni, érezni is kell! És ha már Bosznia fővárosában vagyunk, természetesen egy bosnyák étteremben, bosnyák ételekkel zárjuk a napot.

4.nap | Szarajevó-Divič (200km)

Reggeli, kávé, kényelmes készülődés, semmi kapkodás. Fájó szívvel, a mielőbbi visszatérés reményében hagyjuk el Szarajevót. (Ahogy mindig szoktuk.) A nap nagyobbik részét, klasszikus boszniai környezetben, kellemes motorozással töltjük. Valamikor délután érkezünk meg a délszláv háború legborzalmasabb, legvéresebb történéseinek helyszínére, Srebrenicába. A mészárlás áldozatainak emlékműve és a temető, még sokadszorra is döbbenetes látvány. Innen már nem kell sokat mennünk az utolsó -parádés- szállásunkig, ami közvetlenül a Drina partján áll, szó szerint egy kőhajításnyira a folyó sodorvonalában húzódó, szomszédos ország, Szerbia határától.

4.nap | Divič-Mohács (280km)

Reggelit követően, megindulunk haza. Persze nem egyenesen és továbbra is csak jó motoros utakon haladva. Brčko-nál, egy búcsú kávé elfogyasztása után, átlépünk Horvátország területére, majd Vukováron -ami szintén fontos helyszíne volt a háborúnak- megnézünk egy haditechnikai eszközöket kiállító parkot. Terveink szerint 15-16 óra környékén Mohácsra érünk, ahol véget ér ez az 5 napos háborús kalandozás.

Foglalás az eseményre

A háború nyomában

2023.05.25-29.

.

SZABAD HELYEK: 9

The A háború nyomában ticket is sold out. You can try another ticket or another date.

dátum

2023. május 25. - 29.

Helyszín

Barcs

Szervező

1000 KANYAR
Mobil
+36 30 397 5750
Jelentkezem