A háború nyomában

Nehézségi szint:

Nehézségi szint-03

2 év szünet után, ismét „műsorra tűztük”, ezt a minden szempontból különlegesnek számító túrát, ahol a délszláv háború nyomait követve fedezzük fel Bosznia-Hercegovinát. Számok, adatok, tények, helyszínek, események, fegyverek, történetek, mind-mind a háborúval kapcsolatban.
Ha szeretnél többet tudni a hajdan volt Jugoszláviáról, a jelenlegi balkáni országokról és a bennük élő népekről, érdekel a közelmúlt történelme, akkor mindenképp tarts velünk!
Ráadásul ez pont az a túra, amit a párod is garantáltan élvezni fog, hiszen Mostar és Szarajevó óvárosát, bazársorait, kézműves utcáit, nem lehet nem szeretni! Gyönyörű tájak, hangulatos balkáni városok, kulináris élvezetek, rengeteg beszélgetés, élvezetes motorozás.

RÉSZVÉTELI DÍJ

elhelyezés
2 ágyas szobában

465 €

elhelyezés
1 ágyas szobában

585 €


UTASNAK

345 €

Részvételi díj tartalmazza:

Részvételi díj nem tartalmazza:

címszavakban

Résztvevők:
Yoss - R1250GS
Bogi és Tibi - Boglárka - BMW F850 GSA
Dani - Dorka - Yamaha Tracer 900 GT
Karesz - Brigi - BMW GSA
Gábor - Melinda - GS1..0
E&K - Erika - H.NT
Gyurci - Honda NC 750X
Bandi - Zsuzsanna - Yamaha Mt 10
Bali - BMW F900R
Gabor - K1600GT
Barni - Triumph Tiger Sport 660
Shreky - Suzuki DL 1000K6

Várólista:

túra részletei

1.nap | Barcs-Mostar (410km)

Nem húzzuk az időt, hiszen vár minket Mostar. Sőt, már mi is alig várjuk, hogy ott legyünk. 🙂 Gyors névsorolvasást és egy rövid eligazítást követően, neki is lódulunk az első 90 km-nek. Lipik nevű településen, egy finom kávé/süti mellett elkezdjük felidézni, Jugoszlávia háború előtti történelmét. Okucanit elhagyva, pár perc erejéig megállunk a hajdan volt magyar IFOR/SFOR tábor helyén, majd Bosznia területére belépve a Vrbas később pedig a Neretva folyók völgyén haladva, érünk Mostarba. Este az Öreg-híd városában, kényelmesen sétálgatva, egy zseniális helyen, a városról, a háborúról, a híd pusztulásáról és újjászületéséről beszélgetve, egy kellemes vacsorával zárjuk a napot.

2.nap | Mostar-Szarajevó (250km)

Reggeli után, irány a személyes kedvencünknek számító bosnyák főváros, Szarajevó! Mehetnénk röviden és egyszerűen… na de minek, ha mehetünk hosszabban, élvezetesebben, egy jót motorozva is?! 🙂 A nagy kereszt tövéből még vetünk egy utolsó pillantást Mostarra, majd a Blidinje Nemzeti Parkon és Jablanica-n keresztül közelítünk Szarajevó felé, útba ejtve a legendás, 3x felrobbantott vasúti hídat. (Vélhetően Bosznia legfinomabb burekjét sütik az emlékhely közvetlen szomszédságában. Kötelező!) 😉 Szarajevót elérve, sétálunk egyet a Bosna forrásánál -Bosznia 3. legnagyobb folyója- kialakított parkban, majd a belvárosi szállásunk elfoglalása után, gyalogosan ismerkedünk tovább, a mesés, ezer arcú várossal és annak háborús emlékeivel. Vacsorázni az óváros megkapó hangulatú, színes forgatagában fogunk.

3.nap | Szarajevó-Szarajevó (85km)

Az egész napot Szarajevóban -és a környékén- töltjük, így nem kell korán kelnünk. Viszont érdemes, mivel reggel egy teljesen más arcát mutatja a város. Megnézzük az egyik legnagyobb, megdöbbentő méretű temetőt, felkeressük a 1984-es téli olimpia helyszíneit, az alagút múzeumban pedig megpróbáljuk elképzelni, hogy a város lakói, hogyan voltak képesek túlélni, a több mint 4 évig tartó ostromállapotot. Délután/este ismét gyalogos üzemmódra váltunk, mert Szarajevót nem elég látni, érezni is kell! És ha már a Boszniafővárosban vagyunk, természetesen egy bosnyák étteremben, bosnyák ételekkel zárjuk a napot.

4.nap | Szarajevó-Divič (200km)

Reggeli, kávé, kényelmes készülődés, semmi kapkodás. Fájó szívvel, a mielőbbi visszatérés reményében hagyjuk el Szarajevót. (Ahogy mindig is szoktuk) A nap nagyobbik részét, klasszikus boszniai környezetben, kellemes motorozással töltjük. Valamikor délután érkezünk meg a délszláv háború legborzalmasabb, legvéresebb történéseinek helyszínére, Srebrenicába. A mészárlás áldozatainak emlékműve és a temető, még sokadszorra is döbbenetes látvány. Innen már nem kell sokat mennünk az utolsó -parádés- szállásunkig, ami közvetlenül a Drina partján áll, szó szerint egy kőhajításnyira a folyó sodorvonalában húzódó, szomszédos ország, Szerbia határától.

5.nap | Divič-Mohács (280km)

Reggelit követően, megindulunk haza. Persze nem egyenesen és továbbra is csak jó motoros utakon haladva. Brčko-nál, egy búcsú kávé elfogyasztása után, átlépünk Horvátország területére, majd Vukováron -ami szintén fontos helyszíne volt a háborúnak- megnézünk egy haditechnikai eszközöket kiállító parkot. Terveink szerint 15-16 óra környékén Mohácsra érünk, ahol véget ér ez az 5 napos háborús kalandozás.

The A háború nyomában ticket sales has ended!

dátum

2024. május 18. - 22.
Expired!

Helyszín

Barcs

Szervező

1000 KANYAR
Mobil
+36 30 397 5750